fbpx

Oдговараме на прашања од граѓаните, истражуваме и информираме за теми од јавен интерес

Прашања и одговори

Кренар Лога до Само Прашај: Измените на КЗ ги подготвија заменичката Аврамовска-Мадиќ и нејзиниот кабинет

„Министерството за правда ве известува дека последните измени на Кривичниот законик ги подготви заменик-министерот за правда и нејзиниот кабинет“, стои во одговорот што го добивме потпишан лично од министерот Лога...

krenar loga do samo prasaj izmenite na kz gi podgotvija zamenickata avramovska madik i nejziniot kabinet featured

Кренар Лога до Само Прашај: Измените на КЗ ги подготвија заменичката Аврамовска-Мадиќ и нејзиниот кабинет

„Министерството за правда ве известува дека последните измени на Кривичниот законик ги подготви заменик-министерот за правда и нејзиниот кабинет“, стои во одговорот што го добивме потпишан лично од министерот Лога...

internet i sms jadici lovat finansiski podatoci od graganite featured

Интернет и СМС јадици ловат финансиски податоци од граѓаните

Колкумина од вас добиле порака на мобилен или по електронска пошта во која се бара да ги испратите Вашите лични податоци? Банките се институции од доверба, затоа што сѐ што имаме како финансиски или личен податок им го доверуваме ним...

za tri godini skrateni se 400 milioni denari od budzetot za programi za prevencija od bolesti featured

За три години скратени се 400 милиони денари од Буџетот за превенција од болести

И годинава на државата не ѝ е приоритет превентивната здравствена заштита....

Правда

Правда го прекрши и Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер за да ги скрие авторите на измените на КЗ

Министерството за правда продолжува да игра игри околу откривањето на јавноста на имињата на правниците или правни експерти кои што ги подготвиле измените на Кривичниот законик....

Прашања и одговори

kade mozat da se pozalat graganite za neazurnost na drzaven sluzbenik featured

Каде можат да се пожалат граѓаните за неажурност на државен службеник?

dali mozam da se prijavam istovremeno na dva razlicni oglasi vo dve drzavni institucii featured

Дали можам да се пријавам истовремено на два различни огласи во две државни институции?

kolku vreme vazi polozeniot ispit za javen sluzbenik featured

Колку време важи положениот испит за јавен службеник?

dali mora da imam megunarodno priznat sertifikat za poznavanje stranski jazik za da konkuriram za rabota vo drzavna institucija featued

Дали мора да имам меѓународно признат сертификат за познавање странски јазик за да конкурирам за работа во државна институција?

kolku se zastiteni podatoci koi gi ostavame na veb stranicite na drzavnite institucii featured

Колку се заштитени податоци кои ги оставаме на веб-страниците на државните институции?

kolku data centri ima vo drzavata i kolku se podlozni na sajber napadi featured

Колку дата центри има во државата и колку се подложни на сајбер напади?

dali stranka za koja se vodi proces vo centarot za socijalna rabota ima pravo na uvid vo predmetot featured

Дали странка за која се води процес во Центарот за социјална работа има право на увид во предметот?

dali strankata ima pravo na kopii od dokumentite od centarot za socijalna rabota vo predmetot featured

Дали странката има право на копии од документите од Центарот за социјална работа во предметот?

Да, има право да побара копија од документите коишто се во предметот

dali ima ogranicuva vo odnos na uvidot sto go ima strankata vo dokumentite vo slucai koi se vodat vo centar so socijalna rabota featured

Дали има ограничува во однос на увидот што го има странката во документите во случаи кои се водат во Центар со социјална работа?